Hollanda İş Sözleşmesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Hollanda’da belirli süreli iş sözleşmeleri üç ayrı aşamada farklı düzeylerde iş güvencesi sağlar; Phase A’da işveren feshetme özgürlüğüne sahipken Phase B’de fesih nedeni gereklidir ve kıdem tazminatı hakkı vardır, Phase C’de ise daha yüksek bir iş güvencesi sağlanır.
Kalıcı Vast Sözleşmeleri ise işvereniniz basitçe iptal edemez; işten çıkarma süresine ve işten çıkarma prosedürüne ilişkin kurallara uymak zorundadır.
Hollanda İş Sözleşmesi Rehberi
Hollanda’da belirli süreli sözleşmeler “Phase A”, “Phase B” ve “Phase C” olarak üçe ayrılmaktadır. Bu sözleşmeler, çalışanlara farklı düzeylerde iş güvencesi sağlamaktadır.
“Phase A”, belirli süreli bir sözleşmenin ilk aşamasıdır ve en fazla 52 hafta (bir yıl) süre ile yapılmaktadır. Bu aşamada, işveren herhangi bir neden göstermeksizin sözleşmeyi her zaman feshedebilir ve kıdem tazminatı ödeme yükümlülüğü yoktur. Ancak işçi, her zaman ihbar süresiyle sözleşmeyi feshedebilir.
“Phase A”nın tamamlanmasından sonra, çalışan “Phase B”ye geçebilir ve bu aşama en fazla üç (3) yıl sürmektedir. Bu aşamada, işverenin sözleşmeyi feshetmesi durumunda işçi fesih bildirimi ve kıdem tazminatı hakkına sahiptir. “Phase B” ile çalışan daha yüksek bir iş güvenliği seviyesine sahip olur ve işveren, sözleşmeyi feshetmek için geçerli bir neden göstermek zorundadır.
“Phase C”, son aşamasıdır ve genellikle “Phase A” ve “Phase B”nin tamamlanmasından sonra teklif edilir. Bu sözleşme ile çalışana daha yüksek bir iş güvencesi sağlanmaktadır. “Phase C”de çalışan, fesih bildirimi ve kıdem tazminatı hakkına sahiptir ve işveren sözleşmeyi feshetmek için güçlü bir neden göstermek zorundadır.
Geçici Sözleşmem Ne Zaman Kalıcı Sözleşmeye Dönüşecek?
Hollanda’da bir çalışan üçten (3) fazla ardışık geçici sözleşme aldığında veya aynı işverenden üç yıldan uzun süre boyunca birden fazla geçici sözleşme aldığında geçici sözleşmesi otomatik olarak kalıcı bir sözleşmeye dönüşmektedir. Ancak toplu iş sözleşmesinde (CAO) farklı kurallar belirlenmişse bu durum değişiklik gösterebilir.
Üç Ardışık Geçici Sözleşmeden Sonra Kalıcı Sözleşme
Bir çalışan, Üç Ardışık Geçici Sözleşmeden Sonra aşağıdaki durumlarda otomatik olarak kalıcı bir sözleşme kazanır:
- Aynı işverenden üçten fazla geçici sözleşme aldıysa,
- Üçten fazla geçici sözleşme, ardışık işverenlerden aynı tür iş için alındıysa (Örneğin, bir çalışan önce bir istihdam bürosu aracılığıyla çalışmış ve daha sonra işveren nezdinde doğrudan istihdam edilmişse. Bu durumun sizin durumunuza uygulanıp uygulanmadığını öğrenmek için, bizden ücretsiz destek alabilirsiniz)
- Sözleşmeler arasındaki ara (mola) en fazla altı aydır. Yalnızca mevsimlik işle sınırlı olmayan, yılın en fazla dokuz ayında yapılabilecek geçici geri dönüşlü işler için sözleşmeler arasında en fazla üç ay olabilir (Bu madde toplu iş sözleşmesi’nde (CAO) belirtilmelidir)
- Toplu iş sözleşmesi’nde (CAO) başka şartlar belirtilmemişse. (TİS’teki anlaşmalar önceliklidir)
Üç Yıllık Geçici Sözleşmelerden Sonra Kalıcı Sözleşme
Bir çalışan, Üç Yıllık Geçici Sözleşmelerden Sonra aşağıdaki durumlarda otomatik olarak kalıcı bir sözleşme kazanır:
- Aynı işverenden üç yıldan uzun süre boyunca birden fazla geçici sözleşme aldıysa veya ardışık işverenlerden aynı tür iş için geçici sözleşmeler aldıysa (Örneğin, bir çalışan önce bir istihdam bürosu aracılığıyla ve daha sonra işveren nezdinde doğrudan istihdam edilen bir “uitzendkracht” olarak çalışmışsa.
- Sözleşmeler arasındaki ara (mola) en fazla altı aydır. Yalnızca mevsimlik işle sınırlı olmayan, yılın en fazla dokuz ayında yapılabilecek geçici geri dönüşlü işler için sözleşmeler arasında en fazla üç ay olabilir. (Bu madde toplu iş sözleşmesi’nde (CAO) belirtilmelidir)
- toplu iş sözleşmesi’nde (CAO) başka şartlar belirtilmemişse. (TİS’teki anlaşmalar önceliklidir.)
DYC Legal Consultancy olarak, Hollanda Kanunları kapsamındaki sözleşmelerinin hazırlanması, incelenmesi ve bu konu ile ilgili sorun yaşayan expat müvekkillerimizin işbu sorunlarının çözüme kavuşturulması konusunda hukuki destek sağlamaktayız.
Kalıcı Sözleşme (Vast Contract)
Kalıcı bir sözleşme (Vast Contract), işin sona ereceği bir son tarih içermez. Bu sözleşme, yalnızca emeklilik yaşına ulaştığınızda veya siz iş sözleşmesini sonlandırdığınızda sona erer. İşvereniniz, kalıcı bir sözleşmeyi basitçe iptal edemez; işten çıkarma süresine ve işten çıkarma prosedürüne ilişkin kurallara uymak zorundadır.
Geçici bir sözleşmeyle çalışanlar, kalıcı çalışanlarla aynı çalışma koşullarına sahiptir. İşverenler, geçici bir sözleşmeye sahip çalışanları kalıcı bir pozisyon için boş pozisyonlardan haberdar etmelidir. Bu yükümlülük geçici işçi kiralama şirketlerinin işverenlerine uygulanmaz. Kiracılar, geçici işçileri şirketteki boş pozisyonlardan zamanında ve net bir şekilde haberdar etmekle yükümlüdür.
Geçici Sözleşme (Tijdelijk Contract) ve Kalıcı (Vast Contract) Sözleşme Arasındaki Farklar Nedir?
Geçici bir sözleşme belirli bir süre için geçerlidir. Örneğin, birkaç ay veya bir yıl. Çalışanlar veya işverenler genellikle geçici bir sözleşmeyi ara dönemde iptal edemezler. Kalıcı bir sözleşme ise çalışan veya işveren tarafından sonlandırılana kadar devam eder. Kalıcı bir sözleşme ayrıca süresiz sözleşme olarak da bilinir.
Bir kalıcı sözleşme, çalışanın istifa ettiğinde veya işverenin sözleşmeyi sonlandırdığında sona erer. (İşveren, işten çıkarma kurallarına uymak zorundadır.)
Ardışık İşverenlik (Opvolgend Werkgeverschap) Durumu
Ardışık işverenlik, bir şirket devralması durumunda veya bir çalışan önce bir istihdam bürosu aracılığıyla ve daha sonra bir işveren nezdinde doğrudan çalışmaya başladığında olabilir. Yani çalışan, farklı bir işverene geçiş yapar ancak aynı veya benzer işleri yapmaya devam eder.
Ardışık işverenlik durumunun var olup olmadığı bazı koşullara bağlıdır.
Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) Sözleşmeleri
Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) için yapılan sözleşmeler, ketenbepaling (zincirleme düzenleme) için sayılmaz. Sözleşmenin ne zaman yapıldığı veya sona erdiği önemli değildir.
18 Yaşından Küçük Çalışanlar
Ketenbepaling, haftada ortalama en fazla 12 saat çalışan 18 yaşından küçük çalışanlar için geçerli değildir.
Toplu İş Sözleşmesi’nde (CAO) Geçici Sözleşmeler için Farklı Kurallar Var mı?
TİS’te geçici sözleşmeler için farklı kurallar belirlenebilir. Örneğin, bir çalışanın en fazla altı ardışık geçici sözleşme alabileceği ve geçici sözleşmelerin en fazla dört yıl sürebileceği belirtilebilir.
Toplu İş Sözleşmesi’nde (CAO) Ketenbepaling’den Sapma
Toplu iş sözleşmesi (TİS) ile ketenbepaling’den sapmanın sınırlı yolları bulunmaktadır. Bir TİS, aşağıdaki durumlarda ketenbepaling’den sapabilir:
Geçici İş Sözleşmesi
Toplu iş sözleşmesi’nde (CAO), üç sözleşmenin sayısı maksimum altıya çıkarılabilir ve iki yıllık süre en fazla dört yıla kadar uzatılabilir şekilde düzenlenebilir.
İşletmenin İşleyişi
Bazen, işletmenin işleyişinin doğası gereği ek geçici sözleşmelere veya daha uzun süreli geçici sözleşmelere ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda, TİS ile maksimum altı (üç yerine) geçici sözleşme yapılabilir ve geçici sözleşmeler için kullanılabilecek maksimum süre dört (iki yerine) yıla çıkarılabilir.
Ketenbepaling’in Uygulanmaması
Bazı sektörler, örneğin profesyonel futbol, yalnızca geçici sözleşmelerle çalışır. Bu sektörler için geçici ve kalıcı sözleşmelerle çalışabilme konusunda farklı kurallar geçerlidir. Hangi işlevlerin ve sektörlerin bu duruma uygun olduğuna devlet karar verir. Daha sonra bu farklı kurallar ilgili TİS’lere dahil edilir.
1 Ağustos 2018’den itibaren, bir ilkokulda hastalanan bir öğretmenin yerine geçici sözleşme ile çalışan öğretmenler için, eğer ilkokullar için TİS geçerliyse, birden fazla geçici sözleşmeden sonra kalıcı bir sözleşme oluşmaz. Özel fonksiyonlar için ketenbepaling düzenlemesinde değişiklik hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
1 Ocak 2020’den itibaren yasaya, bir ilkokulda veya özel eğitimde hastalanan bir öğretmenin yerine geçici olarak çalışan öğretmenlerin birden fazla geçici sözleşmeden sonra otomatik olarak kalıcı bir sözleşmeye sahip olmayacağı eklenmiştir. Bu, artık TİS’te belirtilmesine gerek kalmadan uygulanacaktır.
Yönetim Pozisyonları
Bir şirket veya organizasyonda yönetim pozisyonu söz konusu ise, iki yıllık süreden yazılı bir anlaşma (TİS dahil) ile sapma mümkündür.
Eğitim
İş sözleşmesi esas olarak bir çalışanı eğitmek amacıyla yapılmışsa, ketenbepaling TİS ile tamamen veya kısmen uygulanmayabilir olarak belirlenebilir.
Dönüşümlü Geçici İş
Yılda en fazla dokuz ay yapılabilecek “dönüşümlü geçici iş” söz konusu ise, TİS ile ara dönem üç aya kadar kısaltılabilir. Bu, yalnızca mevsimlik işle sınırlı değildir. TİS’te bu konuda mutabakat sağlanmış olmalıdır.
Açıkça görüldüğü üzere, Hollanda’da iş sözleşmeleri bir dizi yasal gereklilik ve yükümlülüğe tabidir ve herhangi bir sözleşme imzalamadan önce uzman avukattan hukuki danışmanlık almak önem arz etmektedir. Nitelikli bir avukattan hukuki danışmanlık almak, sözleşmelerin sonuçlarını tam olarak anladığınızdan emin olmanıza yardımcı olur.
DYC Legal Consultancy olarak, Hollanda Kanunları kapsamındaki sözleşmelerinin hazırlanması, incelenmesi ve bu konu ile ilgili sorun yaşayan expat müvekkillerimizin işbu sorunlarının çözüme kavuşturulması konusunda hukuki destek sağlamaktayız.