Hollanda İş Hukuku Nedir?
Hollanda iş hukuku veya Hollanda işçi hakları en geniş anlamıyla iş ilişkilerini ele alır. Bu işveren ve çalışan arasındaki iş ilişkisi olabileceği gibi, örneğin bir serbest meslek sahibiyle yapılan sözleşmeleri de içerebilir. Farklı (uluslararası) yasal düzenlemeler ve diğer mevzuata bağlı olarak iş hukuku karmaşık ve geniştir. Ayrıca, toplumsal gelişmelere uyum sağlamak için sürekli olarak gelişir. Çalışan ve işveren, ya da serbest meslek sahibi ve müşteri olarak hukuki tavsiyenin uygun olduğu farklı durumlarla karşılaşabilirsiniz. Hollanda iş hukuku avukatı kapsamında hizmet veren DYC LEGAL CONSULTANCY olarak size uygun ve sağlam hukuki tavsiye ve destek sağlamak için buradayız. Ancak bizden erken tavsiye almanız durumunda daha hızlı ve efektif bir biçimde anlaşmazlıkları çözebiliriz. Hem işverenlere hem de çalışanlara destek olduğumuz konular şunlardır:
İçindekiler
Toggle- Fesih ile ilgili anlaşmazlıklar, özellikle derhal fesih durumları
- Yapılanma ve işten çıkarma (ve/veya toplu işten çıkarmalar)
- Uzlaşma anlaşmaları
- Tazminat ödemeleri
- Hastalık izni sırasındaki karşılıklı haklar ve yükümlülükler
- İş sözleşmelerinin hazırlanması
- Rekabet etmeme maddeleriyle ilgili anlaşmazlıklar
- Yetersiz performans
- DBA Act (Deregulation Assessment of Employment Relationship Act)
- WAADI (Labour Allocation by Intermediaries Act)
Diğer Linkler:
Hollanda İş Hukukunda 2024 Yılında Gerçekleşecek Değişiklikler
Hollanda Yüzde Otuz Kuralında Beklenen Değişiklikler (%30) – 2024
Yüksek Nitelikli Göçmen (Highly Skilled Migrant) İşveren Değiştirmesi
Hollanda İş Hukuku Avukatı
Hollanda iş hukuku avukatı kapsamında hizmet veren DYC LEGAL CONSULTANCY olarak bahse konu uyuşmazlıkları pragmatik bir şekilde ele alıyor, müvekkillerimizin hukuki sorunlarına önemle yaklaşıyoruz. Hollanda iş hukuku anlaşmazlıklarında sonuç odaklı, ulaşılabilir ve gerçekçiyiz. Danışmanlık sürecinde, doğru hukuki temelden yola çıkarak arzu edilen sonuca ulaşmak için hangi yolu seçeceğimize birlikte karar veriyoruz. Her şeyden önemlisi, sizi her adımda bilgilendiriyoruz.
DYC Legal Consultancy olarak, Hollanda Kanunları kapsamındaki sözleşmelerinin hazırlanması, incelenmesi ve bu konu ile ilgili sorun yaşayan expat müvekkillerimizin işbu sorunlarının çözüme kavuşturulması konusunda hukuki destek sağlamaktayız.
İş Hukuku Neden Önemlidir?
Hem işçiler hem de işverenler için hollanda iş hukuku bilgisi önemlidir. Örneğin, işveren sizi işten çıkartmak isteyebilir. Bu durumda ne olur? İşveren sizi rastgele işten çıkarabilir mi? Veya birkaç ay boyunca hastaysanız ve çalışamıyorsanız, maaşınız ödenmeye devam eder mi? İşten çıkarma hukuku bilgisi, iş hukukunun bir parçası olan, ama aynı zamanda hastalık durumunda da uygulanacak kurallar hakkında bilgi sahibi olmak hayati önem taşır!
İş hukuku, işveren ve işçi arasındaki ilişki ile ilgili hak ve yükümlülükleri düzenler. Bir işçi, belirli bir süre boyunca, belirli bir ücret karşılığında çalışmak üzere bir iş sözleşmesi ile bir işverene kendini bağlar. Bu hukuki ilişki sırasında sorunlar ortaya çıkarsa, Hollanda iş hukuku avukatı kapsamında hizmet veren DYC LEGAL CONSULTANCY ile iletişime geçmeniz faydanıza olur. Durumunuzu sizinle birlikte gözden geçirecek ve size uygun tavsiyelerde bulunacağız. Eğer iş hukuku avukatının devreye girmesi gereken bir durum varsa, sizin menfaatleriniz doğrultusunda yardımcı olacağız.
Kanunlar ve Kurallar
Medeni Kanunun 7. Kitabı 10. Bölümü
Hollanda iş hukukunun en önemli kuralları Medeni Kanun’da yer alır. Medeni Kanunun 7. Kitabı 10. Bölümü iş hukuku kurallarını içerir. İş sözleşmesi, hem işverenlerin hem de işçilerin uymak zorunda olduğu hak ve yükümlülükleri içerir.
1945 İş İlişkileri Olağanüstü Kararnamesi UWV aracılığıyla işten çıkarma kuralları 1945 İş İlişkileri Olağanüstü Kararnamesi’nde belirtilmiştir. UWV aracılığıyla bir işten çıkarma prosedürü, bir veya daha fazla işçinin işten çıkarılması için UWV’den izin istenmesi anlamına gelir. Bu kararname, işten çıkarmak için işverenin bir izne ihtiyacı olduğunu belirtir.
- İş sözleşmesi (m. 7:610 DCC)
- iş kapsamının yasal varsayımı (m. 7:610b DCC)
- iyi bir işveren olma (m. 7:611 DCC)
- deneme süresi (m. 7:652 DCC)
- iş sözleşmesinin içeriği (m. 655 DCC)
- fesih yasakları (m. 7:670 DCC)
1945 İş İlişkileri Olağanüstü Kararnamesi
UWV aracılığıyla işten çıkarma kuralları 1945 İş İlişkileri Olağanüstü Kararnamesi’nde belirtilmiştir. Hollanda iş hukuku’na göre UWV aracılığıyla bir işten çıkarma prosedürü, bir veya daha fazla işçinin işten çıkarılması için UWV’den izin istenmesi anlamına gelir. Bu kararname, işten çıkarmak için işverenin bir izne ihtiyacı olduğunu belirtir.
Eşit Muamele Yasası
Anayasa ayrımcılığın yasaklandığı bir hükümle başlar. Ardından bu yasağın ayrıntılı olarak ele alındığı bir dizi yasa kabul edilmiştir. Hollanda iş hukukunda, işverenin farklı tipte işçilerle çalışmak zorunda olması nedeniyle, ayrımcılık konusundaki belirli kurallara uyması önemlidir. Aşağıdaki yasalar bu nedenle işveren için önemlidir:
- Çalışma Saatleri Ayrım Yasası
- Sabit ve Süresiz Zaman Ayrım Yasası
- Genel Eşit Muamele Yasası
- Kadın ve Erkeklerin Eşit Muamele Görmesi Yasası
- Yaş Temelinde Eşit Muamele Yasası
- Engellilik veya Kronik Hastalık Temelinde Eşit Muamele Yasası
Asgari Ücret ve Asgari Tatil Ücreti Yasası
Hollanda iş hukukunda bu yasa, asgari ücret ve asgari tatil ücreti hakkında gereklilikleri belirler. İşveren, 22 yaşından emeklilik yaşına kadar olan çalışanlara en az asgari ücreti ödemelidir.
DYC Legal Consultancy olarak, Hollanda İş Kanunu kapsamındaki sorunlarınızın çözüme kavuşturulması konusunda hukuki destek sağlamaktayız.
Toplu İş Sözleşmeleri Yasası
Hollanda iş hukukunda bir toplu iş sözleşmesi, aynı zamanda bir toplu iş sözleşmesi olarak da bilinir, bir veya daha fazla işveren veya işveren örgütü ile çalışan örgütleri (örneğin sendikalar) arasında bir kolektif anlaşmadır. Bu, istihdam koşulları hakkında anlaşmaları içerir. Toplu İş Sözleşmesi Yasası, bir Toplu İş Sözleşmesinin ne içerdiğini ve kimin tarafından yapılabileceğini düzenler.
Çalışma Saatleri Yasası
Hollanda iş hukukunda Çalışma Saatleri Yasası, çalışanların bir dönemde ne kadar süre çalışabileceği ve ne zaman ara verme hakkına sahip olacağı konusundaki kuralları belirler. Bu kurallar bir işveren için çalışan herkese uygulanır. Stajyerler ve geçici işçiler de dahildir. Küçükler için farklı kurallar geçerlidir.
Çalışma Koşulları Yasası
Hükümet bu yasa aracılığıyla işle ilgili kazaları ve hastalıkları önlemek istemektedir. İşte bu yüzden, aynı zamanda Çalışma Koşulları Yasası olarak da bilinen bu yasa, güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı sağlamak için şirketlerin uygun koşulları yerine getirmesini düzenler.
İş ve Bakım Yasası (WAZO)
Hollanda iş hukukunda bu yasa, çalışanların hak kazandığı izin düzenlemeleri hakkındadır. Aşağıdaki önemli konular ele alınmıştır:
- Ebeveyn izni
- Kısa ve uzun dönemli bakım izni
- Acil izin
- Evlat edinme izni
- Doğum izni
- Hamilelik ve doğum izni
Dengeli İşgücü Piyasası Yasası (WAB)
Dengeli İşgücü Piyasası Yasası, 1 Ocak 2020’de yürürlüğe girmiştir. Bu yasa önemli değişiklikler getirir. WAB, işverenler için süresiz bir iş sözleşmesini çok daha çekici hale getirmelidir. Hükümet, esnek işgücünü daha az esnek ve daha az cazip hale getirmek istemektedir. Aynı zamanda, işten çıkarma hukuku da değiştirilmiştir. İşverenler artık kümülatif bir gerekçe ileri sürebilirler. Örneğin, WAB, farklı kategorilere ayrılabilecek bir dizi yeni önlem içerir.
İlgili Linkler:
Hollanda İş Hukukunda 2024 Yılında Gerçekleşecek Değişiklikler
Hollanda Yüzde Otuz Kuralında Beklenen Değişiklikler (%30) – 2024
Yüksek Nitelikli Göçmen (Highly Skilled Migrant) İşveren Değiştirmesi